úterý 29. června 2010

Stane se z Rádia Contact Liberec další Blaník?

Jak málo stačí k dětské radosti. Respektive, jak málo stačí lidem, co píší o rádiích, aby vyvíjeli takovou aktivitu, když jde o tak – v dnešní době – nepodstatnou věc, jakou je nový web a spuštěný stream jedné rozhlasové stanice.

Spuštění prvních internetových stránek a umožnění poslechu přes internet je ale v případě Rádia Contact Liberec (RCL) skutečně významnou událostí. Jedno z nejstarších soukromých rádií u nás (začalo vysílat 23. září 1991) se totiž zuby nehty bránilo jakékoliv modernizaci.
Můžeme to chápat jako jednoznačný vstřícný krok vůči posluchačům. Na druhou stranu lze trochu polechtat fantazii a nechat se unést řetězením následných událostí.

RCL má velmi silnou posluchačskou základnu (sto tisíc týdně) a je jedničkou v kraji. Vysílá sice pouze z jednoho vysílače, ale ten je naprosto geniálně umístěn na Ještědu, takže má dosah až 80 kilometrů. Zároveň je tato stanice jednou z posledních nevyhraněných. Když k tomu přimícháme trošku té ekonomické recese, kdy se pomocí faxu a záznamníku nedaří sehnat příliš mnoho inzerentů, můžeme se domnívat, že v brzké době proběhne prodej. Průnik do globální sítě pak můžeme nazvat přípravou, nebo předkrmem.

Když se podíváme, kdo by mohl RCL chtít, najdeme jednoho žhavého kandidáta. Rozpínavost síťového molochu jménem MMS nezná mezí a Rádio Blaník přece musí slyšet úplně všichni v Čechách, ne? Nedávno se v Blaník změnilo také programově neukotvené Rádio OK. Velmi brzy se tedy „Sauronovo oko“ společnosti MMS může zaměřit severněji.

Nepamatuji si, že by RCL někdy komunikovalo s novináři. Velmi podobně je na tom i společnost MMS. Pokud tedy dojde k nákupu, nebudou se alespoň lidé z libereckého rádia učit, jak mluvit s médii.

Vše ale může být samozřejmě úplně jinak. Mé předpovědi jsou přesné asi jako vzduchovky na pouti. Na jaře jsem například tvrdil, že Jirka Paroubek bude premiérem.