Stránky

pátek 15. ledna 2010

Blíží se konec legendy jménem Rádio Helax

Jednou z věcí, na níž mohla být Ostrava pyšná, bylo svébytné Rádio Helax. Nebude však dlouho trvat a tento originální počin z rozhlasového éteru zmizí nadobro. V polovině loňského roku jej totiž zakoupila společnost Media Bohemia a ta solitérům příliš nefandí.

Media Bohemia razí filosofii "rozhlasových rodin". Její čtyři hlavní famílie jsou Fajn rádia, Hitrádia, Rádia Blaník a Rockrádia. Všechny jejich stanice mají napasovanou uniformu podle toho, kam patří. Posluchač najde ve vysílání jen minimální rozdíly - stejné playlisty, stejní moderátoři (Fajn rádio) a odpojovaná bývá jen reklama a regionální zprávy.

Vzhledem k zaměření Helaxu lze očekávat, že se brzy přejmenuje na Fajn rádio Helax a bude po parádě (rozuměj po originalitě). Blaník a Rockrádio z Helaxu asi Media Bohemia nevytvoří a Hitrádio již v regionu působí (Hitrádio Orion).

A proč má tento blog takto pesimistické vyznění? Empirie. Vzpomínáte si na brněnské AZ Rádio, které svého času také mělo přídomek "kultovní"? Media Bohemia zakoupila i tuto stanici a následně z něj vytvořila bezpohlavní Hitrádio Magic Brno (stalo se tak na podzim loňského roku). Za rok spadla poslechovost této stanice na polovinu. Více není třeba dodávat.

3 komentáře: