úterý 27. července 2010

Nemocnice na kraji města, Bohdalka, Trapasy – programové změny podle nového šéfa ČT1

Česká televize prochází bouřlivými změnami. Tuto mantru generální ředitel Jiří Janeček tak dlouho opakoval, až ji vzaly za svou i naše média. Za proměnou hlavního kanálu ČT1 bude stát Radan Dolejš. Na webu Digizone.cz se objevil dlouhý, vyčerpávající a rozhodně stojící za přečtení rozhovor s tímto bývalým dramaturgem Novot, který od ledna bude držet v rukou program jedničky.
Když jsem na konci března psal o této nové tváři v úzkém vedení ČT, neskrýval jsem obavy, aby se z nové České televize nestala stará Nova. Zároveň jsem si v koutku mysli udržoval jiskřičku naděje na lepší zítřky. Po přečtení rozhovoru jiskra zhasla.

Vezmeme-li důležité informace z rozhovoru postupně, tak se nejprve dozvíme, že na jedničce se od pondělí do čtvrtka budou v podvečer objevovat seriály. Začne se pěkně Nemocnicí na kraji města a pokračovat se bude Životem na zámku.

Dále se dozvíme, že po půl jedenácté večer poběží lahůdky (hudební, filmové a bůhví jaké ještě) – opět zcela revoluční a nová myšlenka....

Pro sobotní prime estrádní večer se k fousaté Hodině pravdy a nic neříkajícím Zázrakům přírody přiřadí nové pořady pro pobavení mas. Jeden z nich se bude věnovat osobnostem, které v roce 2011 oslaví narozeniny. „Půjde o významné herce a baviče, kteří jsou spojení s ČT,“ říká v rozhovoru Dolejš.
Dále chystají zbrusu nový zábavný čtvrtletník plný písniček a scének. Samozřejmě nemohou chybět oblíbené nesmysly a zrůdnosti jako jsou Stardance, Trapasy a Třikrát s... (sice už ne s Miroslavem Donutilem, ale nově se v tomto pořadu nejspíš zaháčkuje další zasloužilý televizní umělec).
Je pravda, že se připravuje jakási soutěž, v níž budou týmy vybírat, který seriál ČT natočí, ale dovolte mi, abych měl – vzhledem k dosavadní zkušenosti – silné pochyby.

Na podzim vpadne na obrazovky série zábavných kriminálek Zdeňka Zelenky s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Na Kavčích horách všichni ví, jaký je to průser (a to používám velmi slabé slovo), a přesto se chystá pokračování.

Za zmínku pak stojí zmiňování různých symbolů pro to nejodpornější bahno televizní zábavy. Sice ne přímo v souvislosti s „novými“ tvářemi, které se na ČT objeví. Přesto při Dolejšově adoraci osobnosti J. A. Náhlovského mrazí v zádech.

Paradoxně přitom Dolejš mluví o potřebě přitáhnout k ČT1 mladé diváky. Ano, Nemocnicí na kraji města, Životem na zámku, Hodinou pravdy, Stardance, Trapasy, estrádami, Miroslavem Donutilem, Jiřinou Bohdalovou, a dalšími „veledíly“ a „veleumělci“ se to určitě podaří.

Svěží vítr změn silně zapáchá starobní hnilobou. Myslím, že po přečtení tohoto rozhovoru zajásali na Nově i Primě.

Žádné komentáře:

Okomentovat