neděle 15. května 2011

4teens, aneb Jak se televize pro důchodce snaží zaujmout puberťáky



Česká televize se v pátek vytasila se zbrusu novým seriálem 4teens, který by měl být free, cool a in. Je o středoškolácích, jejich problémech i radostech. Formálně by měl být svižný, svěží a neotřelý. Výsledný dojem po prvním dílu? Režijní rutina, rádobydynamické komiksové vložky, vrstvení klišé na klišé a hlavně nebetyčná nuda.

Nemá smysl se rozepisovat o hereckých výkonech. Mladé herce naposledy dokázal ukočírovat Karel Kachyňa. Sympaticky působil snad jen představitel hlavní role.

Námět i scénář jsou jedno velké klišé. Tlustý hlavní přestavitel, který je sympaťák, chytrý a touží o krásné rebelce. Ta má problémy s vlastní matkou. Užvaněná brýlatá kamarádka, namyšlená bárbí se svou suitou, pohledný sportovec, školní časopis, tajemný kreslíř podprůměrné úrovně, který bleskurychle dokáže glosovat nastalé situace, všudypřítomný vnější komentář hlavního hrdiny ...

Jediným nečekaným prvkem (i když rozhodně nechtěným) je postava mladého neonacisty. Představitel je tmavovlasý a i jeho pleť působí opáleněji. Navíc jeho oblečení je něco mezi punkem a metalem – zkrátka veřejnoprávní nácek. Navíc jeho kumpán vypadá jako jeho dvojče, čímž se dostáváme k tomu, že televize nedokázala obsadit postavy tak, aby se lidem nepletly.

Výsledný pokus sblížení se gerontofilní České televize s puberťáky je více než tristní. Navíc jej nasadila na páteční osmou večer. Nevím, jak současní puboši, ale já se v té době snažil být všude možně jen ne doma.

2 komentáře:

  1. Viděli jsme jen cca posledních deset minut a říkali si,kdy asi konečně ČT natočí seriál, ve kterém by hlavní hrdina nevedl vnitřní monolog...

    OdpovědětVymazat
  2. Překvapivé a příjemně osvěžující je skutečnost, že ústřední zápletkou celého seriálu zřejmě není to, kdo s kým půjde na prom.

    OdpovědětVymazat