pondělí 1. února 2010

Česká televize brutálně znásilnila své diváky

Leden a únor bývají v televizích velmi slabé. Dokonce si myslím, že tato "okurková sezóna" je horší než známá letní. Diváci jsou už na reprízy v letních měsících zvyklí. Televize se navíc naučily toto slabé období vycpané reprízami a filmy nižší úrovně pojímat jednotně a tvářit se, že jde o dramaturgický záměr, např. Léto s Vinnetouem, atp. První měsíce nového roku ale žádné takové znamení poklesu atraktivity programu nemají a televize se suverénně tváří, že do diváků cpou to nejlepší, co mají. Z toho důvodu každá premiéra v tomto období poněkud ční.

V neděli 31. ledna běžel na ČT1 od 20:00 Šejk. Ten čněl úplně jinak. Původní dramatickou tvorbu České televize sleduji již dlouho, vytrvale a vždy s nadějí, že se objeví klenot. To, co předvedla Česká televize, když divákům předložila Šejka, jsem ještě nezažil. Velmi dlouho jsem uvažoval, jak opsat své pocity a vyhnout se vulgaritám. 68 minut na mne z obrazovky tryskaly zvratky (Opravdu nevím, jak jinak to nazvat.), za něž by se nemusel stydět ani zasloužilý alkoholik nacpaný antabusem. Šejk se jednoduše ani nedá recenzovat. Proti němu je i film Jak ukrást Dagmaru snímkem, který by mohl bojovat o Zlatou palmu.

Už během Šejka jsem zcela serózně uvažoval o podání trestního oznámení. Bohužel si nejsem vědomý paragrafu, který v českém právní řádu Šejk porušil. Snad jen ten o ochraně mravního vývoje mládeže. Rozhodně by však za tento dryják měly v České televizi padat hlavy zodpovědných spojené s finanční náhradou nákladů spojených s výrobou.

Nevím, jestli Česká televize zkouší, co divák vydrží, ale u Šejka to asi skutečně přehnali. Kdyby vše fungovalo, jak má, pozvala by si Rada České televize šéfdramaturga i programovou ředitelku na kobereček a požadovala zdůvodnění. Myslím, že by se mohla převzít terminologie z EU a "grilování" by mohlo probíhat i pravidelně. Pesimistická varianta - po každé neděli, optimistická varianta - po šesti měsících.

P.S.: Záměrně se v textu vyhýbám slovu film, protože vážně pochybuji, že Šejk si toto označení zaslouží.

1 komentář:

  1. zadrmolim si neco pod fousy, jen tak pro sebe ale castecne k tematu.
    algosasky svet pouziva vyraz film pro material, surovinu, pro vysledek ma vyraz movie. IMHO to neni originalni slovo ale vzniklo ze slov "moving" a "images", pohyblive obrazky. Diky teto dedukci lze tedy Sejka oznacit za POHYBLIVE ZVRATKY, reriserovy, scenaristovy, CT zvratky.

    Sry uz to na me jde...

    Ceskou ehm televizi sleduji vyjimecne, posledni desetileti stoji vlastni tvorba zahovno. Jak rikala nase babicka "ale co tam pořád maji dávat?"
    ZVRATKY

    OdpovědětVymazat