sobota 27. února 2010

Jedna politická poznámka

Nejsem zastáncem Jiřího Paroubka. Řadím se k lidem, co na jeho arogantní a populistické vystupování mají alergickou reakci. Jsem toho názoru, že pan P. u nás totálně zničil demokratickou levici a postavil mladé (v drtivé většině "revolučně" levicového zaměření) před veliký problém, protože na ně působí osoba J. P. jako velká smrdutá hrouda něčeho, z čeho se jim dělá šoufl. Tento, nebo velice podobný názor, zastávají snad všichni v mém okolí.

Mnoho z nich však nevidí realitu takovou, jaká je. Nastal čas, abychom se připravili, že za tři roky bude Jiří Paroubek viset nad katedrou ve všech třídách po celé republice. Vždy, když tento svůj názor přednesu mezi svými přáteli nebo kamarády, dostane se mi konstantní odpovědi typu: "Jsi normální, vždyť ho všichni nesnáší." To je sice hezké, že Paroubka nikdo nemá rád, ale hlavu státu volí parlament a tolikrát deklarovaná přímá volba je stále jen populistickou chimérou.

Paroubek se stane prezidentem v následujícím případě: Letošní volby vyhraje ČSSD (velmi pravděpodobné a je jedno, kdo půjde s nimi do koalice) - Mirek Topolánek podá kvůli prohraným volbám demisi (slíbil to v loňském roce) - ODS se dostane do prudkých sporů kvůli pozici předsedy strany (Bémovci vs. Topolánkovci) - v roce 2013 se prezidentský post stane předmětem zákulisních obchodů - Jiří Paroubek se z RaJe dostane až na Pražský hrad. Připadá vám tato předpověď jako sci-fi? Mě bohužel nikoliv.

Nejhorší je, že nevidím cestu, jak tomu zabránit. V současné politice neexistuje osobnost (Ano, Paroubek je osobnost. Neřeším, zda kladná či záporná.) s takovými politickými ambicemi. Je to smutné, ale je to zkrátka tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat