úterý 5. ledna 2010

Hreha, Janeček, Kasík, country v Brně - zběsilosti v srdci českých mediálních rad

Velká většina lidí neměla o fungování mediálních rad velké povědomí. Rok 2009 toho mnoho změnil. Činnost "malých" (Rada České televize, Rada Českého rozhlasu a Rada ČTK) a "velké" Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se dostala i do hlavních zpráv masových médií.

Rada ČT se jako jediná z výše jmenovaných vyvarovala nějakých zřetelných lapsů. Znovuzvolený Jiří Janeček v čele České televize se sice nemusí líbit všem, avšak červencová volba proběhla v souladu se zákony této země.

To samé bohužel nemůžeme říct o dalších dvou "malých" radách. Nejprve Rada ČRo. Ta vedla válku s generálním ředitelem Českého rozhlasu Václavem Kasíkem. Na konci července jej na mimořádně svolaném zasedání odvolala za použití mimořádně komických argumentů (jedním z nich byla Barbora Tachecí v čele Radiožurnálu) a protiprávních postupů. Celý zpolitizovaný cirkus završila volba nového ředitele. Tím se na konci září stal Richard Medek.

Zatímco Rada ČRo předvedla krásnou ukázku arogance vůči právnímu řádu naší republiky, Rada ČTK se projevila jako skupina nekompetentních existencí. Vše začalo nevinně. Dlouholetý ředitel České tiskové kanceláře Milan Stibral v červnu oznámil, že k poslednímu září odejde do důchodu. 20. srpna Rada ČTK vybrala na uvolněný post Radima Hrehu. Až potud vše v pořádku. Potom se vše začalo zamotávat. Odborářům a zaměstnancům ČTK se nový ředitel vůbec nelíbil, Stibral oznámil, že do žádného důchodu nakonec neodejde, Rada ČTK odvolala Hrehu a potvrdila Milana Stibrala jako šéfa "Četky", Radim Hreha se však nechtěl nového postu tak lehce vzdát, takže to vypadá, že celá tato volba skončí u soudu. Vzpomenete si na krásnější příklad, kdy naprosto nenápadný orgán (o Radě ČTK do té doby slyšel opravdu málokdo) z ničeho nic obnaží svou totální neschopnost takovýmto způsobem.

Na závěr jsem si nechal jeden špek z dílny RRTV, kterého si média moc nevšímala - jeden z důvodů, proč si ho připomenout. Jde o jihomoravskou metropoli a nové country rádio, které zde od ledna 2009 vysílá. Situace je poněkud komplikovanější, a proto se pokusím vše jednoduše vysvětlit.
Na počátku všeho je nová rozhlasová frekvence 105,1 FM v Brně. Tu si zkoordinovala Intertrade Media (dceřiná firma Rádia Haná), jež zde chtěla spustit Rádio Brno, které by hrálo country a folk. Logický krok, protože stanice tohoto zaměření v Brně chyběla. To, že někdo zkoordinuje frekvenci ještě neznamená, že ji dostane. Na kmitočty vyhlašuje výběrové řízení RRTV, která rozhoduje, komu ji nakonec přidělí. O kmitočet 105,1 FM měl také zájem Radim Pařízek (majitel Rádia Čas) se svým monstrózním pokusem Rádio Dálnice.
Čas plynul a RRTV stále o 105,1 nerozhodla. V mezičase udělal Radim Pařízek překvapivý tah. Na třech dokrývačích, které od RRTV dříve dostal na šíření programu Rádia Čas, spustil 2. ledna 2009 Rádio Čas jižní Morava, které mělo od mateřského Rádia Čas odlišný program. Ano, na frekvencích 95,5 FM (Brno), 97,7 FM (Blansko) a 95,8 FM (Vyškov) začalo hrát country. Společnost Intertrade Media se samozřejmě proti tomuto kroku ohradila, RRTV jí dala za pravdu a 10. března nařídila, aby daný stav dala do pořádku.
Radim Pařízek se ale nevzdal a požádal o změnu formátu na třech výše zmiňovaných frekvencích na country a folk. Teď přichází to překvapení - RRTV na počátku dubna tuto změnu povolila. Zlegalizovala tak nezákonný postup a Brno a okolí se dočkalo country stanice.
Poté, co se lidé kolem Rádia Haná otřepali, vyrukovali na RRTV s protiúderem. Podali žádost, která by umožnila na olomouckém dokrývači Rádia Haná 100 FM pouštět odpojovaný program. RRTV jim tuto žádost schválila a v Olomouci tak vznikla rocková mutace Rádio Haná Olomoucko, která oživila středomoravský rozhlasový éter a určitě také poněkud zkomplikovala chystaný nástup Rádia Beat do tohoto města.
RRTV tak vytvořila velmi nebezpečný precedens, který může v budoucnu nadělat mnoho zlé krve.
Pro doplnění faktů dodejme, že onen kmitočet 105,1 FM nakonec získalo jihomoravské Rádio Jih. Ten třetí se tedy mohl začít smát na celé kolo.

Nechme se překvapit, čím nás mediální rady v roce 2010 oblaží. Na obzoru je regulace internetu ze strany spolku jménem Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Žádné komentáře:

Okomentovat