pátek 8. ledna 2010

Česká televize by neměla být určena Homeru Simpsonovi

"Státní televize? Na tu nikdo nekouká," pronesl jednou Homer Simpson na svém oblíbeném gauči, když mu jeho dcera Líza přepnula kanál. Zaměňme slovo "státní" za "veřejnoprávní" (Je to vůbec důležité?) a můžeme říct, že filosof Homer mluví čistou pravdu.

Program České televize by skutečně neměl být primárně určen lidem typu Homera Simpsona. Jim se v dostatečné míře věnují komerční stanice. Mám-li to říci divně, ČT by měla povznášet ducha a vzdělávat. Na jednu stranu tak činí. Ve čtvrtek večer začal na jejím druhém programu třídílný dokument Mluvčí Charty 77 režisérky Olgy Sommerové. Jde o velmi chvalitebný počin, který naplňuje výše napsaný pohled na veřejnoprávní televizi.

Ovšem nejdůležitější je pro Českou televizi sledovanost, a proto si všichni čeští Homerové Simpsonové přijdou v sobotu na své. Ve velmi krátkém intervalu (konec prosince a začátek ledna) se miliony diváků mohou těšit na ubohost jménem Trapasy. Jde o neskutečně hloupou a tupou televizní zábavu, na níž v dnešních dnech nemají ani komerční televize, které se v minulosti mohly "pochlubit" skutečnými skvosty (vzpomeňme alespoň Senzibilšou).

Nejsem intelektuálem a už vůbec ne s přídomkem salónní (V obou případech bych televizí musel opovrhovat.), ale zastávám názor, že Česká televize by konečně měla naprosto vyklidit pole a nechat komerční televize, ať se poperou mezi sebou. Na její první program by se víceméně měly přestěhovat pořady z ČT2. "Dvojka" by se pak třeba mohla mnohem více věnovat menšinám a regionům. Ve chvíli, kdy uslyšíme nářky Homerů Simpsonů, že se na Českou televizi nedá koukat, můžeme si být jisti, že ČT je na dobré cestě za kvalitním programem.

Žádné komentáře:

Okomentovat