sobota 2. ledna 2010

Vánoční svátky? Hlavně nezapínejte Českou televizi

Česká televize o Vánocích nabízí svým divákům původní pohádku v premiéře. Už poněkolikáté v řadě jsem však trpěl měrou více než únosnou. Letošní Lásku rohatou (v režii Hynka Bočana) lze ohodnotit lépe než utrpení z roku 2008 s názvem Kouzla králů (režie: Zdeněk Zelenka), přesto šlo o skutečně smutný dárek. Hynek Bočan (Ale nejen on, za zmínku stojí i tupá hudba Jaroslava Uhlíře) bezostyšně vykrádá sám sebe, ale s mnohem menší dávkou energie a bez jakékoliv další invence. Zkráceně lze říct, že pohádka, kde zlo není potrestáno, stojí za pendrek. Komerční konkurence v tom čase dávala S čerty nejsou žerty. Propad kvality byl natolik viditelný, že to snad ani nestojí za zmínku.
Zajímavější byl film, který ČT vysílala o den později. Dům U Zlatého úsvitu (režie: Pavel Jandourek) měl na diváka dýchnout poetikou a zvláštním jazykem. Z celkového pohledu však šlo o nekonečně nudnou slátaninu, kterou před totálním propadem podržel vynikající Vladimír Javorský v hlavní roli.
Mělo však být ještě hůř. Na Štěpána vytáhla Česká televize to nejodpudivější, čím ve svém arsenálu disponuje - Trapasy. A rovnou mělo jít o jakési finále. Přiznávám se bez mučení, že tuto dávku televizní hlouposti jsem opravdu nezvládl.
V neděli jsem se marně těšil na něco zajímavého. 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem je obludností, která se může ve své mrzké kvalitě směle řadit hned vedle Trapasů. Jediné pozitivum - mělo by jít o poslední kus tohoto letitého vředu televizní tvorby.
Letošní sváteční prime time se na ČT1 vskutku nepodařil. Marně však můžeme očekávat, že se zodpovědné osoby chytnou za nos. Už 28. prosince vyrukoval tiskový odbor ČT se zprávou o vynikající sledovanosti výše zmiňovaných pořadů. Láska rohatá - 2 059 tisíc diváků; Trapasy - 1 549 tisíc diváků (oboje kategorie 15+); Dům U Zlatého úsvitu - 1 246 diváků (děti i dospělí). V době vydání této tiskové zprávy, sledovanost 3 plus 1 nebyla známa a ani se mi nepodařilo ji vypátrat. Ze zkušenosti však odhaduji, že 2 miliony to budou. Nikdy vám nikdo v ČT neřekne, že sledovanost je jediným kritériem, všichni mluví hlavně o kvalitě. Je to lež, jde jen o sledovanost, kvalita původní dramatické tvorby zmizela z Kavčích hor již před několika léty.

2 komentáře:

  1. Pořád nechápu, proč se ČT ohání jakoukoli sledovaností. Jednou je to veřejnoprávní televize, a tak by se měla na sledovanost vykašlat a opravdu by se měla zaměřit hlavně na zvyšování kvality produkce. Místo toho se nesmyslně snaží soupeřit s komerčními televizemi a nabízet divákovi "zábavu", mnohdy velice lacinou a trapnou, viz zrovna ty Trapasy. A když už použijí sledovanost jako argument, tak je to totéž, jako když onehdá pan Železný na Nově chválil seriál Nováci, jak je super a že má velkou sledovanost. Totiž v době, kdy ho vysílali (což je tentýž případ jako s pohádkami na ČT), tak na ostatních stanicích nebylo nic dostatečně divácky lákavého, aby to zaujalo člověka, který si večer automaticky pustí televizi, aniž by věnoval pozornost, co v ní běží, a má ji jen jako zvukovou kulisu na pozadí. No a u vánočních pohádek je to tak, že většina lidí je zvědavá na novou pohádku, S čerty nejsou žerty už viděla, a tak si teda zapnou ČT. Ale i když si za rok raději vyberou starou osvědčenou klasiku, protože letošní nový kus je nudil, statistiky bohužel jasně ukazují, čemu letos dali přednost. Asi by se měla rozjet kampaň "Přepnout nebo vypnout" :-)) Pekoň

    OdpovědětVymazat
  2. Kampaň "Přepnout nebo vypnout" je výborný nápad. Nějak to promyslím, nebo třeba někdo jiný se toho chytí ;-)

    OdpovědětVymazat